Ana Sayfa Teknoloji Devasa Somon Balığının Dişleri Yeniden Değerlendirildi

Devasa Somon Balığının Dişleri Yeniden Değerlendirildi

0
Devasa Somon Balığının Dişleri Yeniden Değerlendirildi

Yeni Araştırma, Devasa Somon Balığının Diş Yapısını Ortaya Koydu

Bilim insanları, en büyük somon balığı olarak nitelenen türün fosil ve ayrıntılı bilgisayar taramalarını inceleyerek ilginç bir keşfe imza attı.

Dişler Yaban Domuzuna Benzeyen Yapıda

Araştırmada, 3 metreye kadar uzayabilen devasa balığın dişlerinin aslında yaban domuzuna benzeyen uzun ve yana kıvrımlı bir yapıda olduğu ortaya çıktı.

Kılıç Dişli Somon İsimlendirmesi Yeniden Değerlendirildi

Philadelphia Tıp Fakültesi profesörlerinden Kerin Claeson liderliğindeki araştırma ekibi, daha önce somon balığının dişlerinin aşağıya doğru kıvrımlı olduğu için “kılıç dişli somon” olarak adlandırıldığını ancak yeni bulgularla bu ismin yanlış olduğunu belirtti.

Diş Yapısı ve İşlevi

Claeson, yapılan yeni araştırmada dişlerin yana doğru kıvrımlı olduğunun tespit edildiğini ve somon balığının yaşamış en büyük türlerinden biri olduğunu vurguladı. Dişlerin savunma ve yuva yapma gibi işlevlerinin olduğunu belirten Claeson, nesli tükenmiş somon balığının günümüz somonlarıyla benzerlik gösterdiğine dikkat çekti.

Plos One Dergisinde Yayımlandı

Araştırmaya ilişkin detaylar ve fotoğraflar, bilim dergisi Plos One‘da yayımlandı. Ayrıca daha önce 2016’da yapılan bir araştırma, devasa somon balığına ait fosillerin türün yaklaşık 12 milyon yıl önce yaşamış olabileceğine işaret ettiğini ortaya koymuştu.