Ana Sayfa Eğitim YÖK 2023 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu Açıklandı

YÖK 2023 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu Açıklandı

0
YÖK 2023 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu Açıklandı

Üniversiteler 52 Kategoride Değerlendirildi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan 2023 Yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu, üniversitelerin bilimsel üretim, akademik performans, üniversite-sektör işbirliği, Ar-Ge, bilimsel yayın, topluma hizmet, sosyal sorumluluk gibi 52 farklı kategoride incelendi.

Öğrenci Başına Düşen Kitap Ortalaması

Rapora göre, Türkiye’deki 208 üniversite arasında öğrenci başına düşen ortalama kitap sayısı 6.98 oldu. Ancak YÖK, 4 üniversitede öğrenci başına 1 basılı kitap düştüğünü belirtse de bu üniversitelerin isimlerini gizleyerek sansürledi. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, öğrenci başına 45.5 kitap ile en yüksek kitap sayısına sahip üniversite olarak öne çıktı.

Ar-Ge İçin Ayrılan Bütçe

Ar-Ge için bütçesinden yüzde 15 ve üzeri pay ayıran üniversite sayısı sadece 5 oldu. Üniversitelerin Ar-Ge için ayırdığı bütçe ortalaması ise %3.4 olarak gerçekleşti. En çok Ar-Ge’ye bütçe ayıran ilk 5 üniversite Gazi, Ankara Bilim, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Sabancı ve ODTÜ olarak belirlendi.

İTÜ Dünya Sıralamasında Yer Aldı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), mühendislik ve teknoloji alanında dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında 95’inci sıradan ilk 100’e girmeyi başardı. Ayrıca İTÜ, Maden ve Mineral Mühendisliği ile Petrol Mühendisliği alanlarında Türkiye’yi temsil eden ilk ve tek üniversite oldu.