Ana Sayfa Sağlık Vegan Ürünlerin Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkisi Araştırıldı

Vegan Ürünlerin Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkisi Araştırıldı

0
Vegan Ürünlerin Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkisi Araştırıldı

Veganlıkta Geliştirilen Ürünler Kalp Sağlığı İçin Tehlike Olabilir

Giderek popülerlik kazanan vegan beslenme trendi, vegan köfte veya sosis gibi ürünlerin **tuz ve yağ içeriği** sebebiyle kalp sağlığı için zararlı olabileceği konusunda uzmanlar uyarıda bulundu. İngiltere’deki Bournemouth Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, vegan sosis, hamburger ve kıyma tüketenlerin kan basıncının et tüketenlere göre olumsuz etkilendiği belirlendi.

Araştırma Detayları

Tip 2 diyabet riski bulunan 82 katılımcı, sekiz haftalık bir deneme için etobur veya bitki bazlı beslenme gruplarına ayrıldı. **Vegan katılımcılar**, etleri vegan ve ultra işlenmiş alternatiflerle değiştirirken, et yiyen katılımcılara dana eti, domuz kıyması, tavuk göğsü, hamburger köftesi, sosis ve tavuk parçaları gibi seçenekler sunuldu.

Araştırma Sonuçları

Araştırmacılar, **American Journal of Clinical Nutrition** dergisinde yaptıkları açıklamada, “Her iki beslenme grubunun da kolesterol seviyelerinde düşüş gözlendiğini, ancak et tüketenler arasında trans yağ seviyelerinin yüksek olduğunu, vegan beslenenlerde ise sodyum alımının arttığını” belirttiler. Ayrıca, et tüketenlerde kan basıncında küçük iyileşmeler görülürken, bitki bazlı diyet uygulayanlarda benzer bir durumun gözlenmediği vurgulandı.

Sonuç ve Uyarılar

Araştırmacılar, “Geleneksel bitki bazlı diyetlerin sağlık yararları bilinirken, vegan etlerin sağlık yararlarının bu diyetlerle birleştirilmemesi gerektiğini” ifade ettiler. Vegan beslenme trendindeki artışın etik, çevresel ve sağlık kaygıları nedeniyle olduğu belirtilirken, tuz ve yağ içeriği yüksek olan vegan alternatiflerin dikkatli tüketilmesi gerektiği vurgulandı.