Ana Sayfa Magazin Uzay Yolu: Yeni Nesil’in Tartışmalı Bölümü: The High Ground

Uzay Yolu: Yeni Nesil’in Tartışmalı Bölümü: The High Ground

0
Uzay Yolu: Yeni Nesil’in Tartışmalı Bölümü: The High Ground

1990 Yılında Çekilen Bölüm İrlanda’nın Birleşmesiyle İlgili Gönderme Yaptı

Uzay Yolu: Yeni Nesil (Star Trek: The Next Generation) dizisinin 1990 yılında çekilen bölümü olan The High Ground, İrlanda’nın birleşmesine gönderme yapması nedeniyle büyük tartışmalara yol açtı. Bu nedenle bölümün yayınlanması ertelendi ve 2007’de sadece saat 2.40’ta yayınlandı, ve bu yayın da son oldu.

İrlanda’da Hala Yasaklı Olmasının Nedeni “Birleşik İrlanda” İdeali

Bölümün tartışılma nedeni ve İrlanda’da hala yasaklı olmasının nedeni, “Birleşik İrlanda” ideali etrafında dönüyor. Geçtiğimiz günlerde İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu’nun (IRA) eski siyasi kanadı olarak görülen Sinn Fein’in lideri Michelle O’Neill’in başbakan seçilmesi ise bu tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Star Trek’in Android Karakteri Data’nın Öngörüsü

Netflix’te yayınlanan “High Ground” bölümünde, android Data’nın “Birleşik İrlanda” öngörüsüne dikkat çekiliyor. Data, “Silahlı isyanların tarihini inceledim ve terörizmin siyasi değişimi teşvik etmenin etkili bir yolu olduğu anlaşılıyor.” diyerek tarihten örnekler veriyor ve tartışmaları körüklüyor.

Karmaşık Konular ve Şiddetin Yerine İletişim

Bölümün senaristi Melinda M Snodgrass, o dönemde yarattığı tartışmalardan habersiz olduğunu belirterek, “Bu karmaşık konular. İnsanlar ne zaman şiddete başvurmaktan başka çarelerinin kalmadığını hissediyorlar? Eğer konuşuyorsak ve ateş etmiyorsak daha iyi bir yerdeyiz.” şeklinde konuya dikkat çekiyor.