Ana Sayfa Sağlık Türkiye, Akrep Serumunu Yurt Dışına İhraç Etmeye Hazırlanıyor

Türkiye, Akrep Serumunu Yurt Dışına İhraç Etmeye Hazırlanıyor

0
Türkiye, Akrep Serumunu Yurt Dışına İhraç Etmeye Hazırlanıyor

Ankara’da Üretilen Akrep Serumu Dünya Çapında Talep Görüyor

Türkiye’de yılda yaklaşık 20 bin akrep sokması vakası yaşanırken, tedavide akrep panzehri uygulanıyor. Ülke, 1950 yılından bu yana akrep panzehrini kendisi üretiyor. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün Ankara’da bulunan anti serum üretim laboratuvarında 14 kişilik ekip, serumun üretiminde çalışıyor.

Üretim Süreci ve İhracat Planları

Şanlıurfa ve Diyarbakır’dan toplanarak getirilen canlı akreplerden laboratuvarda uygun yaşam koşulları sağlanarak, venomlar elde ediliyor. Venomlar, aşıya dönüştürülüp, porsiyonlandıktan sonra Polatlı ilçesindeki işletmede atlara zarar vermeyecek şekilde uygulanıyor. Daha sonra atlardan bu venomlara karşı oluşmuş koruyucu antikorlar toplanıp, saflaştırılıyor. Üretilen anti serumlar, kalite kontrol testlerinin yapılmasının ardından akrep zehirlenmelerine karşı insanlarda kullanılması için Sağlık Bakanlığı’na teslim ediliyor.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Biyolojik Ürünler Laboratuvarı Sorumlusu Veteriner Mehmet Ali Kanat, “Akrep türlerine karşı ürettiğimiz anti venomlar dünyanın değişik bölgelerinde özellikle Kuzey Afrika, Irak, Suriye bölgelerindeki akrep türlerinden kaynaklanan sokma tedavilerinde de kullanılacak şekilde etkili anti serumlarımız” dedi.

Avrupa ve Kuzey Afrika Pazarlarına Açılma Planları

Kanat, Türkiye’nin akrep serumunu yurt dışına ihraç etmeye hazırlandığını belirterek, “Talep olduğu için ilk aşamada jest olsun diye hibe edeceğiz. Ama bunun etkinliğini gördükten sonra satın alma yoluna gidilecek. Avrupa ülkelerine akrep zehrinden ürettiğimiz akrep panzehri satışımız yakında başlayacak. Muhtemelen Avrupa’ya ihracat başladıktan sonra Kuzey Afrika hedefimiz de var. Arabistan bölgesi, Suriye, Irak bölgesi; oradaki akreplerin oluşturduğu vakaların tamamına etkili bir serum bizim serumumuz” dedi.