Ana Sayfa Magazin Aki Kaurismaki ve Kuzey Avrupa Sineması

Aki Kaurismaki ve Kuzey Avrupa Sineması

0
Aki Kaurismaki ve Kuzey Avrupa Sineması

Geçmişi Olmayan Adam (Mies vailla menneisyyttä) – 2002, Finlandiya

Filmlerinde sevgi, umut ve iyilik temalarını işlerken toplumsal normları eleştiren Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismaki’nin Finlandiya üçlemesinin ikinci filmi Geçmişi Olmayan Adam, hafızasını yitiren bir adamın evsizlerin dünyasında ‘yeniden doğuş’unu anlatıyor.

Adem’in Elmaları (Adams æbler) – 2005, Danimarka

Neo-nazi bir adam, iyimser bir papaz ve bir elma ağacının etrafında dönen karanlık bir komedi olan Adem’in Elmaları, iyilik-kötülük çatışmasını dini ve mitolojik metaforlarla işliyor.

Kafa Avcıları (Hodejegerne) – 2011, Norveç

İnsan kaynakları uzmanı Roger’ın sanat eseri hırsızlığıyla dolu gerilim dolu macerasını konu alan Kafa Avcıları, Norveçli yazar Jo Nesbo’nun romanından uyarlanmış ve yönetmenliğini Morten Tyldum üstlenmiştir.

Inatçılar (Hrútar) – 2015, İzlanda

Yıllardır konuşmayan iki yaşlı kardeşin hikayesini anlatan İnatçılar, kardeşliğin gücünü ve rekabetin yıkıcı etkilerini ıssız bir İzlanda coğrafyasında ele alır.

Kare (The Square) – 2017, İsveç

Modern sanat anlayışını, toplumsal eşitsizlik ve güvensizliği eleştiren Kare, sanat dünyasının etik değerlerini sorgular ve linç kültürünün tehlikelerine dikkat çeker.

Dünyanın En Kötü İnsanı (Verdens Verste Menneske) – 2021, Norveç

Joachim Trier’in Oslo Üçlemesi’nin son filmi olan Dünyanın En Kötü İnsanı, aşk hayatıyla boğuşan Julie’nin hikayesini romantik bir komedi eşliğinde anlatır.