Uluslararası Anlaşma Çerçevesinde Karadeniz’deki Yunus Popülasyonu Belirlendi
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlanma ve İşleme Teknolojisi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Uğur Özsandıkçı, Karadeniz’deki yunus popülasyonunun uluslararası ve yerel ölçekte yapılan bilimsel çalışmalarla takip edildiğini belirtti. Türkiye’nin de dahil olduğu anlaşma kapsamında 2019’da başlatılan sayım çalışmalarının ön raporuna göre, Karadeniz’de 250 bin civarında yunusun yaşadığı tespit edildi.
Sinop’ta Yapılan Araştırmaların Sonuçları
Yunus türlerinin dağılımını ve sayısını belirlemek için iki yıl süren takip ve görüntüleme çalışmaları yapan Sinop Üniversitesi, Karadeniz’deki yunusların %2’sinin mevsimsel olarak Sinop kıyılarında yaşadığını saptadı. Özsandıkçı, Sinop civarında yaklaşık 1000 mutur, 300 tırtak ve 200 afalina yunus tespit ettiklerini açıkladı.
Yunus Ölümleri ve Koruma Çalışmaları
2016 yılından bu yana bölgede kıyıya vuran ölü yunusları takip eden Özsandıkçı, ölümlerin genellikle ilkbaharda ve balık ağlarına takılma sonucunda meydana geldiğini belirtti. 2021’de yaşanan ufak pik dışında anormal ölüm rakamlarının olmadığını söyledi ve yunusların korunması için izleme çalışmalarının devam etmesi gerektiğini vurguladı.