Ana Sayfa Sağlık Prof. Dr. Demet Karnak’tan Toz Taşınımının İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri Hakkında Uyarı

Prof. Dr. Demet Karnak’tan Toz Taşınımının İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri Hakkında Uyarı

0
Prof. Dr. Demet Karnak’tan Toz Taşınımının İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri Hakkında Uyarı

Doğa Olayı Toz Taşınımı ve Sağlık Riskleri

Prof. Dr. Demet Karnak, ülke genelinde etkili olan toz taşınımının insan sağlığına olan etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bitkilerin üremek için atmosfere saldığı tozların rüzgarlarla taşınarak insan sağlığını etkileyebileceğini belirtti.

Öksürük ve Diğer Semptomlar

Özellikle astım, KOAH hastaları ve bağışıklığı zayıf olan kişilerde toz taşınımının artan öksürük ve çeşitli hastalıklara sebep olabileceğini vurgulayan Karnak, 8 haftadan uzun süren öksürük durumunda mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerektiğini dile getirdi.

Toz Taşınımının Genel Organizmayı Etkileme Durumu

Prof. Dr. Karnak, toz taşınımının sadece öksürüğe neden olmakla kalmayıp bütün organizmayı etkileyebileceğini ve kronik öksürük gibi semptomlara yol açabileceğini belirtti. Toz taşınımının kalıcı hasara, enfeksiyonlara ve hava yollarında sorunlara neden olabileceğine işaret etti.

Sağlık Risklerine Karşı Önlemler ve Öneriler

Karnak, sanayi bölgelerindeki hava kirliliği, fabrika tozları ve taşıtların egzoz dumanlarının sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çekerek, toz taşınımı ve hava kirliliğine karşı alınabilecek önlemleri anlattı. Ayrıca, öksürük gibi semptomların önemsenmesi ve erken dönemde uzman bir doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.