Ana Sayfa Magazin Mostar Köprüsü’nün Tarihi ve Yeniden İnşası

Mostar Köprüsü’nün Tarihi ve Yeniden İnşası

0
Mostar Köprüsü’nün Tarihi ve Yeniden İnşası

Mimar Sinan’ın Öğrencisi Mimar Hayrettin Tarafından İnşa Edilen Köprü

1566 yılında Osmanlı mimarlık tarihinin “zirve” ismi kabul edilen Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından Bosna Hersek’te inşa edilen köprü, 1993’te Hırvat topçu birliklerince yıkıldı.

Köprünün Restorasyon Çalışmaları ve Açılış Töreni

Tarihi köprü, 20 yıl önce gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından düzenlenen törenle tekrar hizmete açıldı. Köprü, Bosna Hersek’teki savaş sırasında saldırıya uğrayarak 1993 yılında nehrin sularına gömüldü.

UNESCO ve TİKA’nın Desteklediği Yeniden İnşa Süreci

Evliya Çelebi’nin “benzersiz” olarak nitelendirdiği Mostar Köprüsü’nün yeniden inşası, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), UNESCO, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi ile Dünya Bankası’nın desteğiyle 1997 yılında başladı.

Yeniden Açılış Töreni ve Dünya Miras Listesi’ne Alınması

Köprü, Macar ordusunun dalgıçları tarafından orijinal taşları nehir yatağından çıkarılmasının ardından, dönemin İngiltere Veliaht Prensi Charles tarafından 23 Temmuz 2004’te yeniden açıldı. 2005 yılında UNESCO tarafından “Dünya Miras Listesi”ne alındı.

Mostar Köprüsü’nün Anlamı ve Yeniden İnşa Sürecindeki Önemi

Köprü, yüzyıllar boyunca Bosna Hersek’te hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolü olarak varlığını sürdürmüştür. Yeniden inşa sürecinde tüm etnik grupların işbirliği yapması, köprüyü birleştirici bir sembol haline getirmiştir.