Ana Sayfa Sağlık Kanada’daki Araştırmacılar Farelerde Alzheimer’ın Yayılabileceğini Açıkladı

Kanada’daki Araştırmacılar Farelerde Alzheimer’ın Yayılabileceğini Açıkladı

0
Kanada’daki Araştırmacılar Farelerde Alzheimer’ın Yayılabileceğini Açıkladı

Alzheimer Hastalığı Fareler Arasında Yayılabilir

Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nden araştırmacılar, **ailesel Alzheimer hastalığı** olan donörlerin kemik iliğinden nakledilen fareleri inceleyerek Alzheimer’ın farelerde yayılabileceğini açıkladı.

Araştırma Sonuçları Çarpıcı

Bu tip Alzheimer, ailelerden geçen tek bir genetik mutasyondan kaynaklanıyor. Bu formdaki hastalar, **amiloid öncü protein (APP)** geninin hatalı bir versiyonunu taşıyorlar. Çalışma, Alzheimer’ın merkezi sinir sisteminin dışında başladığını ve daha sonra beyne giderek bilişsel gerilemeye neden olduğunu gösterdi.

İnsanlarda da Etkili Olabilir

Araştırmanın yazarları, hastalığın yayılmasını önlemek için **kan, doku ve organ bağışçılarının Alzheimer açısından taranması** gerektiğini belirtti. Ancak, bu etkinin insanlar üzerinde de aynı şekilde çalışıp çalışmayacağını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladılar.

Dr. Wilfred Jefferies’in Açıklamaları

British Columbia Üniversitesi’nden kıdemli çalışma yazarı ve immünolog Dr. Wilfred Jefferies, bu mekanizmanın Alzheimer’ın sistemik bir hastalık olduğunu desteklediğini belirtti. Jefferies, “Bu keşif, **Alzheimer hastalığının buzdağının görünen kısmı** olabileceğini gösteriyor.” dedi.

Yeni çalışma, Alzheimer vakaları ile organ veya kemik iliği bağışı arasındaki olası bağlantıyı göstermek için perşembe günü Kök Hücre Raporları dergisinde yayınlandı.