Ana Sayfa Magazin Deniz Kaplumbağalarını Koruma ve İzleme Projesi

Deniz Kaplumbağalarını Koruma ve İzleme Projesi

0
Deniz Kaplumbağalarını Koruma ve İzleme Projesi

Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD), Deniz Kaplumbağalarını Koruma ve İzleme Projesi’ni Yürütüyor

Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD), nesli tehlike altındaki caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı Belek ve Kızılot kumsallarında yıllardır aktif olarak çalışmalar yürütüyor. Bu proje kapsamında her yıl biyoloji, moleküler biyoloji, genetik, veterinerlik ve su ürünleri fakültelerinden öğrenciler gönüllü olarak deniz kaplumbağalarını izliyor ve koruma altına alıyor.

2023 Yılında 153 Bin Yavru Denize Ulaştırıldı

Geçen yıl, EKAD Başkanı olan Dr. Ali Fuat Canbolat’ın verdiği bilgilere göre, Belek kumsalında 2 bin 350 yuvadan 83 bin, Kızılot kumsalında ise 1776 yuvadan 70 bin olmak üzere toplamda 153 bin yavru deniz kaplumbağası denize ulaştırıldı. Sezon 15 Mayıs’ta başlayıp eylül ayı sonuna kadar devam etti ve toplam 4,5 ay sürdü.

Gönüllülerin Görevleri ve Katılım Şartları

Deniz kaplumbağalarını korumak ve izlemek için Belek ve Kızılot’ta gönüllü olarak çalışmak isteyenlerin EKAD’ın internet sitesi üzerinden başvuru yapmaları gerekiyor. Başvuruları değerlendiren ekip, enerjik, çalışkan ve 18 yaşını doldurmuş üniversite öğrencilerini seçiyor. Belek’te 80, Kızılot’ta ise 40 gönüllü her gün sahil bölgelerini gezerek yuvaları buluyor ve koruma altına alıyor.

Gönüllülerin Çalışma Koşulları

Gönüllüler, Belek Turizm Yatırımcıları Birliği’ne ait hoşgörü bahçesindeki kamp alanında konaklıyor. Her gün Belek ve Kızılot sahilleri 30 ve 16 kilometre boyunca taranıyor. Saat 04.30’da ekipler bölümlere ayrılıp deniz kaplumbağalarının yuvalarını buluyor ve kayıt altına alıyor. Ekipler, teknik cihazlarla desteklenerek bilimsel veriler topluyor ve turistleri bilgilendiriyor.

EKAD’ın projesine katılmak için gerekli olan minimum süreç ise 2 aydır. Çin, Avustralya, İngiltere, Fransa, Ukrayna, Rusya gibi birçok ülkeden gelen gönüllüler de proje kapsamında görev alıyor.