Ana Sayfa Sağlık Bilim İnsanları Uyarıyor: Kızarmış Yiyecekler Demans Riskini Artırabilir

Bilim İnsanları Uyarıyor: Kızarmış Yiyecekler Demans Riskini Artırabilir

0
Bilim İnsanları Uyarıyor: Kızarmış Yiyecekler Demans Riskini Artırabilir

Kızartılmış Yiyeceklerin Demans Riskini Artırabileceği Keşfedildi

Bilim insanları, patates kızartması ve kızarmış soğan halkasının demans riskini artıracak kimyasallara sahip olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Aşırı kilo alımından daha fazlasını temsil eden bu gıdaların, demans riskini artırabilecek kimyasallara sahip olduğu belirlendi.

Yeniden Kullanılan Kızartma Yağları Zararlı Olabilir

Bilim insanları, tekrar tekrar kullanılan kızartma yağlarının zararlı bileşenlere sahip olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Chicago Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, bu yağlarla hazırlanan besinlerle beslenen farelerin bilişsel güçlerinin azaldığı gözlendi.

Çok Yoğun Kızartma Tüketimi Beyne Zarar Verebilir

Fareler üzerinde yapılan deneylerde, yeniden kullanılan kızartma yağlarıyla beslenen farelerde iltihaplanma, damar sağlığı sorunları ve zayıf bilişsel güçler tespit edildi. Çok yoğun kızartma tüketiminin beyinde hasara yol açabileceği vurgulanırken, bu konuda dikkatli olunması gerektiği belirtildi.

Bilim insanları, çok yüksek sıcaklıklara ulaştırılan yağların bazı metabolik rahatsızlıklarla ilişkili olabileceğini ifade etti.

Araştırmanın sonuçları, Amerikan Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Topluluğu’nun yıllık toplantısında yayınlandı. Bilim insanları, araştırmanın insanlar üzerinde de deneneceğini ve elde edilen fareler üzerindeki bulguların endişe verici olduğunu belirtti.