Yargı Reformu Görüşmeleri Başlıyor
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 5 Kasım Salı günü başlayacak Genel Kurulda, 9. Yargı Paketi olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri gerçekleştirilecek. Bu kapsamda, paketle birlikte önemli değişiklikler ve düzenlemeler gündeme gelecek.
Yargı Paketinde Neler Var?
9. Yargı Paketi’ne göre, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’nda soru sayısı 100’den 120’ye çıkarılacak. Hakim ve Savcı Yardımcılığı Mülakatı’na çağrılacak aday sayısında değişiklik yapılacak; ilan edilen kadro sayısının bir katı fazlası aday, mülakata çağrılacak. Buluntu olması nedeniyle veya kanun hükümleri gereğince trafikten men edilerek alıkonulan araçların satış usulü yeniden belirlenecek.
Sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret suçu, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak. Şikayete bağlı olan hakaret suçu bakımından şikayet süresi, fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yılı geçmeyecek. Arabuluculuk eğitimini tamamlayan ve mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip olanlar, yazılı sınava girmeden arabuluculuk siciline kayıt olabilecek. Uzlaştırmacı olmak için hukuk mezunu olma şartı getirilecek.
Bütçe Gündemi ve İstihbarat Raporu
Aynı zamanda, Plan ve Bütçe Komisyonu, 2025 yılı bütçesinin görüşmelerine devam edecek. Gençlik ve Spor, Tarım ve Orman, Sanayi ve Teknoloji ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıklarının bütçeleri ele alınacak. Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu ise, “Devlet İstihbarat Hizmetleri ile Güvenlik ve İstihbari Nitelikteki Faaliyetlere İlişkin 2023 Yılı Raporu”nun görüşmeleri kapsamında Jandarma Genel Komutanlığı yetkililerini dinleyecek.
Salı ve çarşamba günleri Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecek. Sonuç olarak, Yargı Reformu ve bütçe çalışmaları önemli konularıyla Türkiye’nin gündemini şekillendirecek.