Ana Sayfa Magazin Van Gölü’nde İnci Kefali Avı İçin Üç Aylık Yasak Başladı

Van Gölü’nde İnci Kefali Avı İçin Üç Aylık Yasak Başladı

0
Van Gölü’nde İnci Kefali Avı İçin Üç Aylık Yasak Başladı

Av Yasağı Başladı

Alaska’daki somon balıkları gibi akıntının tersine yüzerek derelere akın eden inci kefali için üç aylık av yasağı bugün itibarıyla başladı. Van Gölü Havzası’nda 20 bin kişinin geçim kaynağı olan inci kefalleri için balıkçılar son kez ağlarını çekti.

Yasak Süresi ve Amacı

Yasak 15 Temmuz’a Kadar Sürecek: Yasak ile 90 gün boyunca Van Gölü’nde inci kefali avlanamayacak. Bu süre içinde balıklar, gölün tuzlu ve sodalı sularından çıkıp tatlı sulara göç edecek, üremelerini gerçekleştirecek ve tekrar göle dönecek. Bu yolla inci kefali popülasyonunun korunması hedefleniyor.

Balıkçıların Görüşleri

Balıkçı Atilla Dağdelen’in Açıklamaları: Erciş’te 15 yıldır balıkçılık yapan Dağdelen, “Son kez ağlarımızı göle attık. Av yasağı 15 Temmuz’a kadar devam edecek. Bölgede 3 ay balık avlanamayacak. Bu kurallara uymamız lazım. Kolluk kuvvetlerimizle kaçak avcılığın önüne geçmeye çalışacağız. İnci kefali balığının üremesi için bu yasaklara herkesin uyması gerekiyor. 15 yıldır balıkçılık yapıyorum ve ailemin geçimini bu şekilde yapıyorum. Bu yıl çok bereketli bir sezon geçirdik. Avladığımız balıkları Türkiye’nin birçok yerine pazarlıyoruz” şeklinde konuştu.