Ana Sayfa Sağlık Uppsala Üniversitesi’nden Yapılan Araştırmaya Göre, Herpes Virüsü ve Demans Arasındaki İlişki İncelendi

Uppsala Üniversitesi’nden Yapılan Araştırmaya Göre, Herpes Virüsü ve Demans Arasındaki İlişki İncelendi

0
Uppsala Üniversitesi’nden Yapılan Araştırmaya Göre, Herpes Virüsü ve Demans Arasındaki İlişki İncelendi

Herpes Simpleks Virüsü ve Demans İlişkisi

Uppsala Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, herpes simpleks virüsü (HSV) ile enfekte olan kişilerin demansa yakalanma olasılığının arttığını belirledi. HSV’nin vücutta ömür boyu kalması ve Alzheimer hastalığının belirtileri olan amiloid-beta plakları ve tau oluşumunu tetikleyerek hastalık riskini artırabileceği düşünülüyor.

Araştırma Detayları

Araştırmacılar, 70 yaşındaki 1.000’den fazla İsveçli üzerinde 15 yıl boyunca çalıştı. Katılımcılardan kan örnekleri alınarak herpes simpleks virüsü taşıyıp taşımadıkları belirlendi. Ayrıca katılımcıların tıbbi kayıtlarından demans teşhisleri ve bilişsel bozulma belirtileri hakkında bilgi toplandı.

Sonuçlar ve İlişki

Yapılan analizler sonucunda, demans gelişen katılımcıların %89’unda herpes simpleks virüsü tespit edilirken, bilişsel bozukluğu olmayanların %82’sinde virüs bulundu. İstatistiksel analizler, virüse sahip olmanın demans riskini iki kat artırdığını gösterdi. Demans, hafıza, dil ve muhakeme kaybı gibi belirtilerle ilişkilendirilen bir rahatsızlık grubudur ve Alzheimer hastalığı ise sağlığı tehdit eden en yaygın demans türüdür.