Ana Sayfa Dünya Portekiz Parlamentosunda Irkçılık Tartışması

Portekiz Parlamentosunda Irkçılık Tartışması

0
Portekiz Parlamentosunda Irkçılık Tartışması

Aşırı Sağcı Politikacının Skandal Sözleri

Portekiz parlamentosunda Chega partisinin lideri olan aşırı sağcı siyasetçi Andre Ventura, ülkeyi ayağa kaldıran skandal açıklamalarda bulundu. Ventura, Portekiz’in yeni Lizbon havalimanını 10 yıldan daha kısa sürede inşa etmesi gerektiğini savunurken, Türkler hakkında ırkçı ifadeler kullandı.

İfade Özgürlüğüne Karşı Irkçılık

Ventura’nın sözleri sol partilerden tepki çekerken, meclis başkanı Ventura’yı kınamadı. İfade özgürlüğü tartışması yaşanırken, Sosyalist milletvekili Alexandra Leitao’nun ırkçılığı sorgulaması dikkat çekti.

Parlamentoda Irkçılık ve İfade Özgürlüğü

Parlamentoda ırkçı söylemlerin yeri olmadığını savunan milletvekilleri ile ifade özgürlüğünü vurgulayanlar arasında sert tartışmalar yaşandı. Irkçılığın suç olduğunu vurgulayan Livre partisinden Isabel Mendes Lopes’un sözleri dikkat çekti.

Chega Partisinin Geçmişi ve Ventura’nın Skandalları

Göçmen karşıtı Chega partisi, Mart ayındaki genel seçimlerde büyük başarı elde ederek Portekiz’in üçüncü büyük siyasi partisi konumuna yükseldi. Ancak Ventura’nın daha önce Romanlara ve siyahi bir milletvekiline yönelik ayrımcı ve ırkçı söylemleri gündeme gelmişti.

Black Lives Matter Hareketi ve Irkçılık

2020’de başlayan ve birçok ülkeye yayılan Black Lives Matter hareketinin etkisiyle, Portekiz’de ırkçılığın bir sorun olduğunu inkar etmek için düzenlenen gösteri, ülkedeki ırkçılık tartışmalarını derinleştirmişti.