Ana Sayfa Sağlık Polikistik Over Sendromu: Sık Görülen ve Az Bilinen Semptomlar

Polikistik Over Sendromu: Sık Görülen ve Az Bilinen Semptomlar

0
Polikistik Over Sendromu: Sık Görülen ve Az Bilinen Semptomlar

Uyum Problemleri

Polikistik Over Sendromu (PKOS) olan kadınların uyku apnesine yakalanma olasılığı diğer kadınlara göre 10 kata kadar daha fazladır. Bu durum hormon dengesizliği ve obeziteyle ilişkilidir.

Et Beni Artışı

PKOS nedeniyle hormonal dengesizlikler, et benlerinin büyümesine sebep olabilir. Genellikle boynun altı gibi yerlerde görülen et benleri, yumuşak büyümelerdir.

Koyu Cilt Lekeleri

PKOS, insülin direnciyle ilişkili olarak ciltte koyu lekelerin oluşmasına neden olabilir. Hormonun cilt hücrelerini hızla çoğaltarak koyu lekelere yol açabileceği belirtilmektedir.

Ruh Hali Değişiklikleri

NHS’e göre, PKOS hastalarının ruh hali değişiklikleri yaşama ve depresyona yakalanma riski daha yüksektir. Semptomlar, hastaların güven ve özsaygılarını etkileyebilir.

Kellik

PKOS, saç dökülmesi gibi belirtilere de yol açabilir. Hormonal dengesizlikler saç foliküllerini etkileyerek saçların incelmesine neden olabilir. Özellikle kafa derisinin yan taraflarında belirgin olabilir.

Düşük Libido

PKOS hastalarında düşük libido sık görülen bir durumdur. Bu durum genellikle insanlar tarafından pek konuşulmayabilir ancak semptomlar nedeniyle benlik saygısını etkileyebilir.