Ana Sayfa Dünya Obrador, CELAC Zirvesine Video Konferansla Katıldı

Obrador, CELAC Zirvesine Video Konferansla Katıldı

0
Obrador, CELAC Zirvesine Video Konferansla Katıldı

Obrador, Destek İstedi ve Şikayette Bulundu

Meksika Devlet Başkanı Obrador, Kito Büyükelçiliği baskını üzerine olağanüstü toplanan CELAC zirvesine video konferansla katıldı. Ülkesine gösterilen desteği takdirle karşılayan Obrador, Latin Amerika ve Karayipler halkının dayanışmasını önemsediklerini belirtti. Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanına yapılan şikayete diğer ülkelerin de katılmasını önerdi.

Obrador ve Ekvador Arasındaki Diplomatik Gerilim

Obrador, Ekvador polisinin Meksika’nın büyükelçiliğine düzenlediği baskını kınayarak resmi özür dilenmesini ve tekrar edilmemesini şart koştu. Aksi takdirde Ekvador’un BM’den ihraç edilmesi için harekete geçeceklerini belirtti. Ekvador Devlet Başkanı Noboa ise baskın nedeniyle pişman olmadıklarını açıkladı ve Obrador’a yemek daveti yaptı.

Ekvador’un Baskını ve Meksika’nın Tepkisi

Ekvador polisi, eski Devlet Başkan Yardımcısı’nı gözaltına almak için Meksika’nın büyükelçiliğine baskın düzenlemişti. Bu olayın ardından Obrador, diplomatik ilişkilerin askıya alınması talimatını vermiş ve Ekvador’u UAD’ye şikayet etmişti. Tansiyonun yüksek olduğu bu süreçte taraflar arasındaki gerilim devam etmektedir.