Ana Sayfa Ekonomi Merkez Bankası Faiz Kararı Piyasalarda Etkisini Gösterdi

Merkez Bankası Faiz Kararı Piyasalarda Etkisini Gösterdi

0
Merkez Bankası Faiz Kararı Piyasalarda Etkisini Gösterdi

Merkez Bankası’nın Operasyonel Çerçeve Değişikliği

Karar metninde, Merkez Bankası’nın operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarını bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirleme kararı dikkat çekti. Öncesinde bu marj 150 baz puan olarak belirleniyordu. Bu adım, Merkez Bankası’nın ek sıkılaştırma yapma ihtimalini arttırdı.

Piyasalardaki Yansımaları

Analistler, bu kararın enflasyonla mücadele konusunda Merkez Bankası’nın ne kadar kararlı olduğunu gösterdiğini belirtti. Kullanılan araç çeşitliliğinin arttığını vurgulayan analistler, PPK metninin Merkez Bankası’nın gerektiği zaman gereken aracı kullanmaya kararlı olduğunu gösterdiğine dikkat çekti. Kararın ardından dolar/TL yaklaşık yüzde 1,2 düşüşle 32,0230 seviyesine gerilerken, avro/TL de yaklaşık yüzde 1,4 azalışla 35,0110’a geriledi.

Altın fiyatları da bu karardan etkilendi. Faiz kararı öncesi 2.301 liradan işlem gören gram altın, karar sonrasında yüzde 1 düşüşle 2.277 liraya geriledi. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi ise dalgalı bir seyir izledikten sonra 9.075,00 puanda dengelendi. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) ise yaklaşık 25 baz puanlık düşüşle 318 baz puana geriledi.