1983 Yılında Keşfedilen Kalıntılar Bilim Dünyasını Sarsıyor
Kuzey Amerika’da Yoho Ulusal Parkı’nda bulunan ve 10 bin fosil arasında yer alan Lobopodian adlı canlının kalıntıları bilim dünyasında büyük şaşkınlık yarattı. Yaratığın uzun gövdesi, sırtında çıkıntı yapan kısa bacakları ve tüylere benzer uzantıları bulunuyordu.
Evrimi Hala Tam Olarak Çözülemeyen Deniz Canlısı
Araştırmacılar, Lobopodian’ın nasıl evrimleştiği konusunda hala net bir bilgiye sahip değil. Ancak gezegenin oksijen seviyesinin artmasıyla canlıların büyümeye ve gelişmeye zorlandığına inanılıyor.
Yeni Türler ve Fosil Analizleri
Royal Ontario Müzesi’nde yapılan araştırmalar sonucunda 2012 yılından bu yana 50 yeni tür tespit edildi. Lobopodian’ın farklı yapıdaki bacaklarının farklı işlevleri yerine getirdiği belirlendi.
Kambriyen Patlaması ve Evrim Süreci
Araştırmacılar, Lobopodian’ın yaklaşık 530 milyon yıl önce Paleozoik dönemde meydana gelen Kambriyen patlamasının bir parçası olarak evrimleşmiş olabileceğini düşünüyor. Bu dönemde deniz hayvanlarının çeşitliliği artmış ve deniz tabanındaki yaşanabilir alan miktarında büyük bir artış yaşanmıştır.
Görme Yeteneği ve Rekabetin Artışı
Kambriyen patlamasının ardından hayvanlarda görme yeteneği, artan rekabet nedeniyle bacaklar ve yırtıcı-av ilişkileri gelişmeye başladı. Bazı araştırmacılar, artan oksijen seviyelerinin Lobopodian gibi daha büyük ve karmaşık hayvanların evrimleşmesine olanak tanıdığını vurgulamaktadır.