Ana Sayfa Dünya Kirby: Gazze’deki Son Durum ve Ateşkes Görüşmeleri

Kirby: Gazze’deki Son Durum ve Ateşkes Görüşmeleri

0
Kirby: Gazze’deki Son Durum ve Ateşkes Görüşmeleri

Kirby, Gazze’deki Durumu ve ABD’nin Ateşkes Gündemini Değerlendirdi

Kirby, günlük basın brifinginde Gazze’deki son durumu ve ABD’nin ateşkesle ilgili gündemini değerlendirdi. Yönetim olarak Gazze’de bir an önce ateşkes sağlanması, Hamas’ın elindeki rehinelerin salıverilmesi ve Gazze’ye gerekli insani yardımların ulaştırılması için çalıştıklarını belirtti.

Kirby: Ateşkes Görüşmeleri ve Çalışmalar Devam Ediyor

Mısırlı bir yetkiliye dayandırılan ve “6 haftaya kadar uzayabilecek, Hamas’ın 40, İsrail’in ise 300 Filistinliyi serbest bırakabileceği bir ateşkes anlaşması” şeklinde kamuoyuna yansıyan müzakerelerle ilgili Kirby, “Halen müzakere ediyoruz ancak bu podyumdan bir değerlendirme yapmayacağım.” dedi. Biden’ın “Pazartesi gününe kadar bir ateşkes olmasını umuyorum.” sözlerini hatırlatan Kirby, ilgili taraflarla görüşmelerin devam ettiğini ve umutlu olduklarını belirtti.

Kirby: Geçici Ateşkes Önemli Ancak İş Bitmiş Değil

Kirby, “Ateşkes için çok çalışıyoruz ancak henüz iş bitmiş değil.” diyerek, 6 haftaya kadar uzayabilecek geçici bir ateşkese ulaşılmasının önemini vurguladı. Netanyahu’nun Biden’ın ateşkes açıklamasını “sürpriz” olarak değerlendirdiği haberlerle ilgili yorum yapmayan Kirby, İsrail tarafının kendilerine henüz Refah’la ilgili bir plan sunmadığını belirtti.

Kirby, Biden’ın açıklamalarının ardından gündeme gelen ateşkes çalışmalarıyla ilgili sürecin devam ettiğini belirtirken, “geçici ateşkes” hedeflerinin kalıcı bir çözüm olmadığını vurguladı. Biden’ın sözleriyle ilgili umutlu olduklarını belirten Kirby, ilgili taraflarla yapılan görüşmelerin devam ettiğini ve kesin bir tarih vermekten kaçındıklarını ifade etti.