Ana Sayfa Ekonomi İstanbul Sanayi Odası, Nisan Ayı İmalat Sanayi PMI Raporunu Açıkladı

İstanbul Sanayi Odası, Nisan Ayı İmalat Sanayi PMI Raporunu Açıkladı

0
İstanbul Sanayi Odası, Nisan Ayı İmalat Sanayi PMI Raporunu Açıkladı

PMI Endeksi 50,0 Eşik Değerinin Altına İndi

İstanbul Sanayi Odası, nisan ayı İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerini paylaştı. Mart ayında 50,0 olan manşet PMI, nisan ayında 49,3’e gerileyerek eşik değer olan 50,0’ın altına indi. Bu durum, son 3 ayda ilk kez endeksin faaliyet koşullarının yavaşladığına işaret etti.

Üretimde Daralma, Gıda ve Metalik Olmayan Mineral Sektörleri İyimser

Nisan ayında üretimin daralma bölgesine dönmesiyle faaliyet koşullarının bozulduğu belirlendi. Ancak, gıda ürünleri ve metalik olmayan mineral ürünler sektörlerinde üretim artışı yaşandı. Gıda ürünleri sektörü üst üste üçüncü ay en yüksek artışı sağlarken, makine ve metal ürünleri sektörü belirgin şekilde yavaşladı.

Satın Alma Faaliyetleri Artarken İstihdamda İyileşme

Yeni siparişlerdeki zayıflamaya rağmen firmalar üst üste üçüncü ay satın alma faaliyetlerini artırdı. İstihdamda ise mart ayındaki düşüşün ardından nisanda önemli bir değişim olmadı. Ancak, metalik olmayan mineral ürünler, kara ve deniz taşıtları ile ağaç ve kağıt ürünleri sektörlerinde istihdamda artış yaşandı.

Tedarik Zincirlerinde İyileşme Gözlemlendi

Nisan ayında tedarik zinciri koşullarında iyileşme belirtileri görüldü. Sektörlerin çoğunda teslimat süreleri kısaldı ancak genellikle girdi talebindeki zayıflamadan kaynaklandı. Elektrikli ve elektronik ürünler sektöründe teslimat süreleri en keskin düşüşü yaşarken, kimyasal, plastik ve kauçuk sektöründe gecikmeler arttı.