
Gelişmekte Olan Piyasa Ekonomilerinin Küresel Ekonomiye Etkisi
IMF, gelecek hafta yayımlanacak Dünya Ekonomik Görünüm Raporu‘nda, G20 ülkeleri arasındaki gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin küresel ekonomiye etkilerinin değerlendirildiği bölümü yayımladı. Rapora göre, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu G20‘nin gelişmekte olan piyasa ekonomileri artık küresel ekonomik aktivitenin yaklaşık yüzde 30’unu ve küresel ticaretin yaklaşık 4’te 1’ini oluşturuyor.
G20 Ekonomilerinin Entegrasyonu ve Etkileri
Raporda, Arjantin, Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Türkiye‘nin, özellikle ticaret ve küresel değer zincirleri aracılığıyla 2000’den bu yana küresel gayrisafi yurt içi hasıladaki (GSYH) paylarını 2 kattan fazla artırarak küresel ekonomiye entegre olmaya devam ettiği ifade edildi.
Geleceğe Yönelik Değerlendirmeler ve Öneriler
Raporda, gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin küresel piyasaları harekete geçirme potansiyeli ve küresel değer zincirlerine entegrasyonunun giderek sistemik hale geldiği belirtilerek, bu durumun bu ekonomilerden kaynaklanan şokların küresel aktivite üzerinde daha büyük sonuçlara yol açabileceği vurgulandı. IMF’nin raporunda, G20‘nin gelişmekte olan piyasa ekonomilerindeki şokların diğer piyasalara etkisi ve politika yapıcıların önlem alması konusunda uyarılar yapıldı.