Ana Sayfa Ekonomi İHBİR Başkanı Taycı: “İhracatçılara Çifte Kur Uygulaması Getirilsin!”

İHBİR Başkanı Taycı: “İhracatçılara Çifte Kur Uygulaması Getirilsin!”

0
İHBİR Başkanı Taycı: “İhracatçılara Çifte Kur Uygulaması Getirilsin!”

İhracatçılar Fiyatlama ve Rekabet Kaygısı Taşıyor

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, ihracatçılar olarak fiyatlama ve rekabetten dolayı ciddi kaygılar taşıdıklarını belirterek, çifte kur uygulaması getirilmesini talep etti.

Taycı’dan İthalatçılara 40 Lira Talebi

Taycı, dolar/TL kurunun 32 seviyelerine yaklaşmasıyla birlikte ihracatçıların döviz gelirlerinin bozdurulması işleminde kurun en az 40 olarak uygulanmasını istediklerini söyledi. İHBİR’in 2024 hedefleri ve ihracattaki son durumun değerlendirildiği toplantıda konuşan Taycı, kurun en az 40 lira olması gerektiğini vurguladı.

Çift Kur Uygulaması İsteniyor

Taycı, mevcut uygulamada ihracatçıların elde ettikleri ihracat bedellerinin yüzde 40’ını TCMB’ye satmaları gerektiğini belirtirken, bu oranın yetersiz olduğunu ifade etti. İhracatçıların talebi doğrultusunda yüzde 4 veya yüzde 10’a yükseltilmesi gerektiğini belirten Taycı, çift kur uygulamasının getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

2024 Hedefleri ve Sektördeki Gelişmeler

İHBİR üyelerinin 2024 yılındaki ihracatının 4 milyar dolar, sektörün toplam ihracatının ise 14 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Toplantıda ayrıca şekerleme ve çikolata sektöründe yaşanan fiyat artışları da ele alındı. Ramazan Bayramı öncesinde şekerleme fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 80 arttığı belirtildi. Çikolatadaki maliyet artışları nedeniyle çikolata fiyatlarının da yükseleceği öngörüldü.