Ana Sayfa Sağlık Hastane Dışı Serum Uygulamaları Hayati Risk Taşıyor

Hastane Dışı Serum Uygulamaları Hayati Risk Taşıyor

0
Hastane Dışı Serum Uygulamaları Hayati Risk Taşıyor

Hastane Dışı Serum Uygulamaları Yaşamı Tehdit Ediyor

Gençleşme, dinç olma, grip veya soğuk algınlığı gibi hastalıklar sonrası hızlı iyileşme amacıyla sosyal medyada popüler olan atom, vitamin kokteyli gibi isimlerle yapılan serum uygulamaları ciddi sağlık riskleri oluşturuyor.

Uygulamaların Tehlikeleri

Glutatyon, yüksek doz C vitamini, B vitamini gibi maddelerin yanı sıra antibiyotiklerin dahi doktor kontrolünde olmayan şekilde damar içi uygulanması, alerjik reaksiyonlara, kalp durmasına ve ölüme kadar varabilen sonuçlara yol açabiliyor.

Türkiye Acil Tıp Derneği’nden Uyarı

Doç. Dr. Özlem Dikme, sosyal medyanın etkisiyle popüler hale gelen serum çılgınlığının, sağlık riskleri taşıdığını belirterek, bu tür uygulamaların sadece tam teşekküllü hastane ortamlarında yapılması gerektiğini vurguluyor. Aksi takdirde, acil durumlarda müdahalede geç kalınabildiğine dikkat çekiyor.

Uygulamaların Yaygınlaşması

Yoga-pilates salonlarından, güzellik merkezlerine kadar geniş bir yelpazede yapılan serum uygulamaları, insanların hayatını tehlikeye atabiliyor. Doç. Dr. Dikme, özellikle yoğun bakımlık olabilecek vakaların arttığını ve alerjik reaksiyonlar sonucu ölümcül durumlarla karşılaşılabildiğini belirtiyor.

Sağlık İçin Doğru Adımlar

Doç. Dr. Dikme, tam teşekküllü hastane ortamında, uzman hekim kontrolünde yapılan serum tedavilerinin önemine vurgu yaparak, damar içi uygulamaların yan etkilerinden kaçınmak için bu tür tedavilerin bilinçli şekilde ve uzmanlar eşliğinde yapılması gerektiğini belirtiyor.