Ana Sayfa Ekonomi Emekli Aylıkları Bankalar için Can Simidi Haline Geldi

Emekli Aylıkları Bankalar için Can Simidi Haline Geldi

0
Emekli Aylıkları Bankalar için Can Simidi Haline Geldi

Emekli Aylıkları Bankalar İçin Önemli Bir Kaynak Haline Geliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 50’ye yükseltmesi, emekli aylıklarını bankalar için adeta can simidine dönüştürdü. Faiz artışıyla birlikte vadeli mevduat ve gecelik borçlanma maliyetleri artan bankalar, vadesiz hesaplarda tutulan emekli aylıklarını ‘en ucuz kaynak’ listesinin başına aldı.

Emekli Aylıklarının Etkisi

Maaşını özel bankalardan çeken emeklilerin aylıklarının ortalama 3 bin lirasının vadesiz hesaplarda tutulduğu belirtiliyor. Elektrik, su, doğalgaz ve telefon gibi aylık faturaları için otomatik ödeme talimatı verildiğinde bu tutarın 8 bin liraya kadar çıktığı ifade ediliyor. Emekli sayısı her bir bankada yüz binlerle ve milyonlarla ifade edildiği için emekli aylıkları, bankalar için önemli bir kaynak haline geliyor.

Bedava Kaynak Olarak Vadesiz Hesaplar

Özel bir banka yöneticisi, faizlerin yükseltilmesiyle birlikte sıfır maliyetli vadesiz mevduatların daha cazip hale geldiğini belirtiyor. Vadesiz hesapların büyük bölümünün maaş ve aylıklardan oluştuğuna işaret eden yönetici, “Emekli aylıklarının vadesiz hesaplara olumlu etkisi çok yüksek. Emekli bankaya yatan maaşının büyük bölümünü aynı gün çekse de ortalamada 3 bin lira gibi bir tutar vadesiz hesapta kalıyor. Faturalar için otomatik ödeme talimatı verilmişse bu tutar 8 bin liraya kadar çıkıyor. 1 milyon emekli müşterisi olan bir banka için bu tutar, aylık 3 milyar ila 8 milyar liralık bedava kaynak demek” diyor.

Emeklilerin Kredi İhtiyacı

Banka yöneticisi, tespitlerini paylaşırken, “Krediye ihtiyacı olmayan, aylığı belli seviyelerin üzerindeki emekliler daha fazla promosyon için özel bankalara gidiyor. Ancak düşük aylık alan, yaşları daha ileri olan emekliler kamuda kalıyor. En önemli gerekçeleri ise ucuz kredi çekebilmek. Çoğunun çocuğu işsiz. Çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak, evlendirmek, onlara eşya almak için kredi çekiyorlar” şeklinde konuşuyor.