Ana Sayfa Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan, Siewiera ve Romanya Cumhurbaşkanlığı Milli Güvenlik Danışmanı İon Oprişor’u Kabul Etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Siewiera ve Romanya Cumhurbaşkanlığı Milli Güvenlik Danışmanı İon Oprişor’u Kabul Etti

0
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Siewiera ve Romanya Cumhurbaşkanlığı Milli Güvenlik Danışmanı İon Oprişor’u Kabul Etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Gelişmeleri Değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Siewiera ve Romanya Cumhurbaşkanlığı Milli Güvenlik Danışmanı İon Oprişor’u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Görüşmede, ülkeler arasındaki işbirliği ve dayanışmanın güçlendirilmesi ele alındı. Ayrıca, Ukrayna-Rusya ve İsrail-Filistin gerilimlerinde gelinen son aşama değerlendirildi.

Ukrayna-Rusya Gerilimi ve Barış Süreci

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Ukrayna’ya yönelik yaklaşımının Polonya ve Romanya ile uyumlu olduğunu belirterek, Ukrayna-Rusya savaşında barışın tesisi konusunda ilerleme sağlanamadığını vurguladı. Her iki tarafa onurlu çıkış yolu sunacak bir kapının açılması gerektiğini ifade eden Erdoğan, Rusya’nın dahil edilmediği tek taraflı barış girişimlerinin başarı şansının zayıf olduğunu belirtti.

İsrail-Filistin Gerilimi ve İnsanlık İmtihanı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’deki İsrail’in Filistin’e yönelik uyguladığı soykırımın bilançosunun ağır olduğunu vurgulayarak, yaşananların güvenlik sınavının yanı sıra bir insanlık imtihanı olduğunu belirtti. Erdoğan, Hamas’ın ateşkesi kabul etmesine rağmen İsrail’in katliamın dozunu artırdığını ve Ukrayna için savunulan ilke ve kuralların Gazze için de geçerli olması gerektiğini kaydetti.

Türkiye’nin NATO Beklentileri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO’nun Washington zirvesinden Türkiye’nin beklentilerinin NATO içinde dayanışmanın eksiksiz sağlanması, savunma yatırımlarında kısıtlama uygulanmaması ve NATO-Avrupa Birliği işbirliği bağlamında Türkiye’nin dışlanmaması olduğunu belirtti. Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Seyfullah Hacımüftüoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç eşlik etti.