Ana Sayfa Sağlık Çocukluk Çağı Kanserleri ve Erken Teşhis Önemi

Çocukluk Çağı Kanserleri ve Erken Teşhis Önemi

0
Çocukluk Çağı Kanserleri ve Erken Teşhis Önemi

Çocukluk Çağı Kanser Günü’nün Önemi

Kanser herkesi etkileyebilen bir hastalık olup, çocuklarda görülen kanser türleri yetişkinlerden farklılık gösterir. 15 Şubat tarihi 2002 yılında “Çocukluk Çağı Kanser Günü” olarak ilan edilmiş olup, bu gün her yıl 15 Şubat’ta çocukluk çağı kanserlerine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak adına çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Çocukluk Çağında Görülen Kanser Türleri

Çocukluk çağında kanser türleri yaşa göre değişiklik göstermektedir. Kan kanseri (lösemi), beyin tümörleri, lenfoma ve solid tümörler en sık görülen kanser tipleri arasındadır. Özellikle lösemi çocukluk çağındaki kanserlerin %30’unu oluşturmaktadır.

Erken Teşhisin Önemi

Çocuklarda kanserlerin erken teşhis edilmesi tedavi sürecinde başarı şansını artırır. Belirtiler hastalığa göre değişiklik gösterir. Örneğin, lösemi belirtileri arasında soluk renk, halsizlik, uzun süren ateş ve vücutta lekeler yer alırken, beyin tümörlerinde ise sabah erken saatlerinde kusma, baş ağrısı ve diğer belirtiler görülebilir.

Belirtilere Dikkat!

Çocuklarda kanser belirtilerini fark eden ailelerin dikkatli olması önemlidir. Özellikle belirli ağrılar, şişlikler, halsizlik, rengin solması gibi belirtiler varsa zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır. Erken teşhis ile çocukluk çağı kanserlerinde başarı şansı artar.