Ana Sayfa Teknoloji Çin’de Kıyı Kentlerinde Yaşanan Zemin Değişiklikleri Su Baskını Riskini Artırıyor

Çin’de Kıyı Kentlerinde Yaşanan Zemin Değişiklikleri Su Baskını Riskini Artırıyor

0
Çin’de Kıyı Kentlerinde Yaşanan Zemin Değişiklikleri Su Baskını Riskini Artırıyor

Çin’deki Zemin Değişiklikleri ve Su Baskını Riski

“The Nature” dergisinde yayımlanan bir çalışmada, araştırmacılar Çin genelindeki 82 kentte uydu kayıtlarını inceleyerek 2015-2022 yılları arasındaki zemin değişikliklerini araştırdı. Araştırmacılar, yer altı sularının aşırı kullanımı sonucu zemin çekilmesi yaşandığını ve buna bağlı olarak zeminde oynamaların meydana geldiğini belirledi. Özellikle kıyı kentlerindeki zemin değişikliklerinin çökmelere neden olduğu ve bu durumun deniz suyu seviyesini artırarak su baskını riskini artırdığı vurgulandı.

Milyonlarca Vatandaş Sular Altında Kalma Riskiyle Karşı Karşıya

Araştırmacılar, kıyı kesimlerinde yaşayan milyonlarca vatandaşın 2120 yılına kadar sular altında kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu tespit etti. Çökmelerin sebep olduğu kaymalar sonucunda Çin haritasının %16’sının yılda 10 milimetreden fazla hızla, %45’inin ise yılda 3 milimetre düzeyinde orta seviyede battığı belirlendi. Başkent Pekin’in de bu durumdan etkilendiği ve Çin’in kıyı kesimlerinin deniz seviyesinin altında kalma tehdidiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi.

Jeodezist Ding Xiaoli’nin Açıklamaları

Hong Kong Üniversitesi’nde görevli Jeodezist Ding Xiaoli, çökmelerin sadece Çin’in değil tüm dünyanın karşı karşıya olduğu bir sorun olduğunu belirtti. Xiaoli, Endonezya’nın başkenti Cakarta’da da benzer çökmeler yaşandığını ve bu ülkenin giderek denizin altında kaldığını söyledi.