
CERN Bilim İnsanları, Hayalet Parçacıkları Arayışında
BBC’nin haberine göre, bilim insanları, parçacık fiziğinin standart model kuramına göre evreni oluşturan 17 temel parçacık arasında yer alabileceği düşünülen ve cihazlarla tespiti zor olan hayalet parçacıklarının keşfi için “Gizli Parçacık Arayışı (SHiP)” isimli yeni araç üzerinde çalışmalarına başladı.
Yeni Cihazın Özellikleri
Yeni araç, parçacıkları sert yüzeyde parçalayabilme özelliğine sahip olacak. Bilim insanları, bu cihazın, parçacıkları birbirlerine çarparak parçalayan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ndan (LHC) 1000 kat daha hassas olacağını belirtiyor.
Yüksek Hassasiyet ve Keşfi Beklentileri
Yeni cihazın yüksek hassasiyeti, parçacıkların keşfi için umut veriyor. Araştırmacılar, LHC’nin kullanıldığı diğer çalışmalarda yeni parçacıkların çarpışma sonrası 1 metre mesafeye kadar tespit edilebildiğini ancak yeni cihazın bunu çok daha uzak mesafelere kadar başarabileceğini belirtiyor.
Gelecek Hedefler ve Beklentiler
SHiP projesinin araştırmacılarından Profesör Andrey Golutvin, yeni cihazın gizli parçacıkların arayışında yeni bir dönemi başlatacağını vurguluyor. Golutvin, deneyin sonucunda parçacık fiziğindeki ana problemlerin çözülebileceğini ifade ederken, SHiP’in yeni partikülleri aramaya 2030’da başlamayı planladıklarını belirtiyor.