Ana Sayfa Gündem Ankara Üniversitesi Adli Bilimler Enstitüsü’nden Adli Biyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nihal Açıkgöz’den Önemli Açıklamalar

Ankara Üniversitesi Adli Bilimler Enstitüsü’nden Adli Biyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nihal Açıkgöz’den Önemli Açıklamalar

0
Ankara Üniversitesi Adli Bilimler Enstitüsü’nden Adli Biyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nihal Açıkgöz’den Önemli Açıklamalar

Böceklerin Adli Entomolojide Rolü

Ankara Üniversitesi Adli Bilimler Enstitüsü Adli Biyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nihal Açıkgöz, cinayetlerde **böceklerin kanıt** olarak kullanıldığı adli entomoloji bilimine ilişkin bilgiler verdi.

Ölüm Zamanını Belirlemede Böceklerin Önemi

Açıkgöz, **böceklerin cesetlere ulaşmalarının 4 dakika** sürdüğünü ve **ceset üzerinde beslenen böceklerin bıraktıkları yumurtalardan larvaların oluşma sürecinin 20 ila 60 dakika** arasında değiştiğini belirtti. Ceset üzerinden alınan larvaların cinayetlerin çözülmesinde önemli ipuçları verdiğini vurguladı.

Ceset Üzerindeki Yaşam Döngüsü

Böcek türüne ve hava sıcaklığına bağlı olarak bulguların farklılık gösterdiğini söyleyen Açıkgöz, kişinin ölüm nedeninin tespitinde kullanılan böceklerin ceset üzerindeki yaşam döngülerinin **15 gün ile 1 ay arasında** değiştiğini açıkladı.

Aydınlatılan Vakalar

Açıkgöz, yaptıkları çalışmalar sonucunda **20 vakanın aydınlatıldığını** belirterek, Türkiye’nin adli entomoloji alanındaki çalışmalarının Avrupa ve Amerika ile aynı seviyede olduğunu vurguladı.

Böceklerin Rolü

Doç. Dr. Açıkgöz, böceklerin sadece yer ve zaman değil, **cesedin taşınma durumu** hakkında da önemli ipuçları verdiğini ifade etti. “Ceset şehirde öldürülmüş ormanlık alana atılmışsa hem şehrin sineği hem de ormanlık alanın sineği üzerinde bulunuyor. Bu bize olayın öncesini veriyor.” şeklinde konuştu.

Adli Entomoloji Alanında Daha Fazla Çalışma İhtiyacı

Açıkgöz, adli entomoloji çalışmalarına yeterince önem verilmediğini belirterek, “Böcekler sessiz dedektiflerdir, bize çok bilgi verirler. Bu işi yapmak gerçekten çok zor, işi yapan sayısı da çok az. Bunun artmasını, daha fazla öğrenci olmasını ve daha çok çalışma yapılmasını istiyoruz.” dedi.

Çezayir Blida Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meriem Taleb ise Türkiye, İspanya, İtalya ve Cezayir’in Akdeniz ülkeleri olma özelliğiyle benzer habitata sahip olduğunu, cinayetlerin çözümünde aynı türdeki böceklerden yararlanıldığını belirtti.