1
Ukrayna‘yı işgal etmek için sınırdaki askeri yığınağını artırmakla suçlanan Moskova, işgal iddialarını reddediyor ancak NATO’nun Ukrayna’yı ve durumu yatıştırmak için ittifaka katılan diğer ülkeleri dışlamasını istiyor.
2
3
Pentagon Basın Sözcüsü John Kirby, “Tabii ki Rusya ve Ukrayna’daki durumu izlemeye devam ediyoruz. Ukrayna sınırı çevresinde konuşlanan Rus güçlerinin duruşunda önemli bir değişiklik görmedik. Hala çok sayıda Rus birlik orada” dedi.
4
Murmansk bölgesindeki Kuzey Kutbu eğitimi, Doğu Avrupa’daki gerilimlerin kaynama noktasında olduğu ve Vladimir Putin‘in Ukrayna sınırına yakın yaklaşık 150 bin asker yığdığı sıralarda geldi.
5
‘İNTİHAR MANGALARI’
Rusya destekli milislerin, gizli askeri üsleri bulup yok etmek amacıyla Ukrayna’ya “intihar mangaları” yerleştirdiği bildirildi. Ukraynalı askerlerle savaşan “kurban milisleri”nin yakalandığı ve sorgulanmak üzere gizli bir yere götürüldüğü ve bu üslerin, gizemli bir şekilde havaya uçurulduğu söylendi.
6
İddia edilen intihar taktiği, ekibin bir kısmının, daha sonra götürüldükleri üsleri tespit etmek için GPS konumlandırma cihazları taşıdığı bildirildiğinde ortaya çıktı.
7
Ukraynalı bir paraşütçü Mirror gazetesine şunları söyledi: “Cihazları bulduğumuz anda bunları başka bir yere taşıdık, o sırada üssümüz büyük bir saldırıya uğradı. Cihazları neden taşıdıklarını bilmiyoruz ama havan ekiplerini bulunduğumuz yere çektiler.”
8
Rus savunma bakanlığına ait Zvezda TV’ye göre, savaş tatbikatı düşmanları Kalaşnikof tüfekler ve Makarov tabancalarıyla “yok etmeyi” içeriyordu.
9
Bir savunma sözcüsü şunları söyledi: “Askeri personelin düşük sıcaklıklarda, derin kar örtüsünde, kuvvetli rüzgarlarda ve kutup gecelerinde operasyonlar için eğitimine özel önem veriliyor.”
10
Rus Kuzey Filosunun motorlu tüfek tugayının komutanı Sergei Kondratyev, “Kar motosikletlerinden ateş etmek, savaş eğitiminin zorunlu bir parçası” dedi ve şöyle devam etti: “Kış yılın çok zor bir zamanı, özellikle de bilmediğiniz bir arazide sürüyorsanız – kar altında ne olabileceğini bilemezsiniz.”
11
PUTİN’İN GÖZÜ DÖNDÜ
Rus ordusu, 2014’te el koyduğu Kırım’a ve Kerç Boğazı’na S-300PM2 hava savunma sistemi konuşlandırıyor. Izvestia gazetesi, Super S-300’ün kısa sürede Ukrayna sınırına gönderileceğini bildiriyor.
12
S-300PS’in yerine geçecek yeni hava savunma sistemi, S-400 ve C-350 Vityaz’ın kombinasyonu. Büyük şehirleri korumak üzere tasarlanan S-300PM2, 250 kilometre menzile sahip.
13
Rus yayın organı Izvestia, Karadeniz ve Ukrayna sınırında son iki ayda eşi benzeri görülmemiş bir etkinliğin yaşandığına dikkat çekiyor. NATO ülkelerinin casus uçakları ve savaş gemileri bölgeye akın etti.
14
Nükleer silahlar taşıyabilen ünlü ABD bombardıman uçağı B-1B’nin Kırım yakınlarında uçtuğunu aktaran Izvestia, Rus yetkililerin mevcut tablonun yakın zamanda değişeceğine inanmadığını belirtiyor.
15
Rusya’nın S-300PM2 hamlesi, Ukrayna’nın Türkiye’den satın aldığı Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) ilk kez Donbas’ta saldırı düzenlemesinden haftalar sonra sonra geldi.
16
Izvestia haberinde doğrudan Bayraktar TB2 SİHA’dan söz etmese de ‘diğer hava hedefleri’ ifadesine yer verdi. Bayraktar TB2’ler, özellikle Dağlık Karabağ’da Ermenistan’ın S-300’lerini paramparça etmişti.
17
Rusya Savunma Bakanlığı, son bir haftada sınır hattında sekiz insansız hava aracı tespit edildiği bilgisini paylaştı. Moskova’nın desteklediği Rus yanlısı ayrılıkçılar ise Ukrayna ordusunun yeni SİHA saldırıları düzenlediğini savunuyor.
18
MERKEL ENGELLEDİ
İngiliz Financial Times gazetesi ise, Ukrayna’nın NATO silahlarının sevkini engellediği gerekçesiyle Almanya’nın eski başbakanı Angela Merkel’i suçladığını bildiriyor. Söz konusu açıklamayı, gazeteye Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov yaptı.
19
Habere göre Merkel’in veto etmesi nedeniyle Ukrayna keskin nişancıları tespit edebilen sistemleri ABD, İngiltere, Litvanya ve Fransa gibi ülkelerden ikili ilişkilerini kullanarak temin etti.
20
Ukrayna sınırına 100 bin kişilik bir ordu yığan Rusya, Batı’da kırmızı alarma neden oldu. Kremlin savaş iddialarını reddetse de pek çok Batılı basın kuruluşunda Rus birliklerinin sınırda yoğunlaşmasının çatışmanın habercisi olduğu ifade ediliyor.
21
ABD istihbarat yetkilileri de geçen hafta Rusya’nın sınıra tahminen 175 bin asker konuşlandırmayı planladığını belirtmişti. ABD, Rusya’nın 2022’de gerçekleştireceği bir askeri çıkarma hazırlığında olduğunu düşünüyor.
22
PUTİN’İN BATI’YI ENDİŞEYE SEVK EDEN 5 YAKLAŞIMI
Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada’nın yer aldığı G7 ülkeleri hafta sonu yaptıkları açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması durumunda ağır sonuçlarla karşılaşacağı uyarısında bulundu.
23
Geçen hafta Rusya lideri Vladimir Putin’le görüşen ABD Başkanı Joe Biden ise, Ukrayna’nın işgal edilmesi halinde Moskova’nın korkunç bir bedel ödeyeceğini yineledi. Gazetecilere konuşan Biden, Rus mevkidaşına karşı tamamen açık olduğun belirtip “Eğer Ukrayna’ya karşı harekete geçerse ekonomiyi yıkıp geçecek sonuçları olacak” ifadesini kullandı.
24
ABD Başkanı, hassas görüşmede muhtemel bir Rus müdahalesi durumunda Amerikan birliklerinin Ukrayna’ya gönderilmesinin hiçbir zaman masaya gelmediğini de tekrarladı. Ancak Biden daha fazla NATO ve ABD askerinin ittifakın doğusunda yer alan ülkelere gönderilebileceğini aktardı. ABD Başkanı’nın sözleri, beklendiği gibi Rus medyasında yankı buldu.
25
Güvenli bir ağ üzerinden gerçekleştirilen zirvede Washington’ın Moskova’yı Kuzey Akım-2’nin iptaliyle tehdit ettiği dünya medyasına yansıdı, gazeteler gaz ambargosunun kapıya dayandığını yazdı. Peki Batı’yı savaş konusunda endişenlendiren temel gerekçeler neler?
26
Soğuk Savaş’ın sonunu yeniden tasarlama şansı
Washington Post’un haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yaklaşık 20 yıllık yönetimindeki odak noktası Rusya’yı güçlü bir devlet olarak yeniden inşa etmenin yanı sıra Ortadoğu, Afrika ve en önemlisi de eski Sovyetler Birliği ülkelerindeki etki alanını güçlendirmek.
27
Bu ülkeler arasında Ukrayna da yer alıyor. 2014’te Onur Devrimi olarak adlandırılan ve dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in yönetiminin düştüğü olaylardan sonra Rusya, Kırım’ı ilhak etmişti. O günden bu yana süregelen çatışmalarda da Rusya ayrılıkçı Ukraynalıları destekliyor. Moskova devrim olarak nitelenen yönetim değişikliğini Batı destekli darbe olarak görüyor.
28
İki ülke arasında gerilimin artmasıysa Ukrayna’yı Batı’ya daha fazla yaklaştırmış görünüyor. Rating Group Ukraine ajansının kasımda gerçekleştirdiği ankete göre Ukraynalıların yüzde 62’si Avrupa Birliği’ne (AB), yüzde 58’i de NATO’ya girmek istiyor. Putin ise her iki ittifakı da Rusya’nın “kırmızı çizgisi” diye niteliyor.
29
Aynı şirketin bu ay gerçekleştirdiği anketteyse katılımcıların yüzde 72’si Rusya’yı düşman güç olarak görüyor. Bununla birlikte Putin, Ukrayna’yı tekrar Rusya’nın müttefiki haline getirmeyi kritik bir görev olarak görüyor.
30
‘Ukrayna’nın devlet bile olmadığını anlamıyorsun George’
Putin bu yorumu eski ABD Başkanı George Bush’a 2008’de Bükreş’te düzenlenen NATO zirvesinde yapmıştı. Bush o dönem Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya girmesine yönelik umutları elinden geldiği kadar zorluyordu. O dönem Putin, Ukrayna’nın NATO’ya katılması durumunda Kırım ve ülkenin doğusunun ayrılmasını teşvik edeceğini ve Ukrayna’nın varlığının “bir devlet olarak sona” ereceğini dile getirmişti.
31