Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Tavuk Gübresindeki Salmonella’yı Tespit Etmek İçin Yapay Zeka Destekli Elektronik Burun Geliştirdi
Prof. Dr. Ünal Kızıl Başkanlığındaki Araştırma Ekibi, İnsanlarda Enterik Ateşe Neden Olan Bakteriyi Tespit Etmek İçin Proje Başlattı
Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ünal Kızıl liderliğindeki 20 kişilik araştırma ekibi, insanlarda enterik ateş olarak bilinen ve zaman zaman salgınlarla seyreden bir hastalığa neden olan bakteriyi tespit etmek amacıyla bir proje geliştirdi.
Bu proje kapsamında “Tavuk Gübresinde Bulunabilecek Salmonella Patojeninin Belirlenmesinde Kullanılabilecek Bir Elektronik Burun Sisteminin Geliştirilmesi” isimli bir cihaz üretildi. Yapay zeka tarafından desteklenen bu cihaz, tavuk dışkısının kokusunu analiz ederek bakteriyi tespit edebiliyor.
Akıllı Burun Sistemi Sayesinde Salmonella’nın Yayılımı Önleniyor
Cihaz üzerine entegre edilen sensörler sayesinde, elektronik burun sistemi salmonella bakterisini tespit ederek alarm veriyor. Böylece bölge temizlenmekte ve tavuklar karantinaya alınarak virüsün yayılımı önlenmektedir.
Bu faydalı model cihazın patenti alınmış durumda ve daha da geliştirilerek seri üretimine geçilmesi planlanıyor.
Elektronik Burun, Yapay Zeka ve Akıllı Tarımın Birleştiği İlk Proje
Prof. Dr. Ünal Kızıl, Ziraat Fakültesi Dijital Tarım Laboratuvarı’nda birçok proje geliştirdiklerini ifade etti. Yapay zeka destekli projeler üretmek ve insanlara fayda sağlamak için çalıştıklarını belirten Kızıl, tavuklardan insanlara geçebilen salmonellanın önlenmesine yönelik bir girişimde bulunduklarını söyledi. Bu amaçla, akıllı burun sistemi projesini hayata geçirdiklerini belirtti ve şunları ekledi:
“Elektronik burun, gıda kalite kontrolünden hastalık tespitine, hava kalitesi kontrolüne kadar biyolojinin veya mikrobiyal aktivitenin olduğu her alanda kullanılabilir. İlk TÜBİTAK projemiz elektronik burunla ilgiliydi. ‘Tavuk gübresinden salmonella patojenini, salmonella hastalığını belirleyebilir miyiz?’ diye bir projeyi başarıyla tamamladık ve bu cihazın ilk versiyonunu geliştirdik. Faydalı model olarak da patentini aldık.”
Geliştirilen Elektronik Burun Artık Cep Telefonuyla Kullanılabiliyor
Prof. Dr. Ünal Kızıl, birkaç versiyonu geliştirilen akıllı burun cihazının artık cep telefonlarıyla kullanılabilecek hale geldiğini belirtti. Önceden bilgisayarla USB bağlantısı üzerinden çalışan cihaz, şimdi Android cep telefonlarıyla kablosuz iletişim kurabiliyor. Teknolojinin hızla ilerlediğini belirten Kızıl, cihazın güncellenmesi gerektiğini de vurguladı.
Çiftçilere Yarar Sağlayacak Projeler Devam Ediyor
Prof. Dr. Ünal Kızıl, Ziraat Fakültesi Dijital Tarım Laboratuvarı’nda çiftçilere yönelik projelerin devam ettiğini ifade etti. Özellikle tavuk çiftliklerinde barınaklar, iklimlendirme ve otomasyon gibi konularda çalışmalar yaptıklarını belirten Kızıl, tavuklarda ciddi bir hastalık olan salmonellanın insanlara geçme riskini önlemeye odaklandıklarını ifade etti.
Kızıl, “Yapabileceğimiz çok şey var. İnsanlığa faydalı işler yapmaya gayret ediyoruz. Üniversitemizin Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’nin ve TÜBİTAK’ın destekleriyle bu çalışmalara devam ediyoruz” dedi.