Ana Sayfa Gündem MEİGDER’de işaret dili öğretildi

MEİGDER’de işaret dili öğretildi

0
MEİGDER’de işaret dili öğretildi

Mersin İnternet Gazetecileri Derneği (MEİGDER) tarafından gazetecilere yönelik hızlandırılmış işaret dili kursu düzenlendi. Farkındalık yaratan eğitimin sonunda gazetecilerin işaret diliyle toplu halde ‘seni seviyorum’ mesajı vermeleri renkli görüntüler oluşturdu.

MEİGDER’in gazetecilerin işitme ve konuşma engelli bireylerle temel iletişim kurabilmesi amacıyla düzenlediği işaret dili kursu yoğun ilgi gördü. Dernek binasında düzenlenen hızlandırılmış eğitim öncesi bilgiler veren Türk İşaret Dili Eğitmen ve Tercümanı Ahmet Tombul, çeşitli meslek gruplarına temel işaretlerden oluşan kurslar düzenlendiğini hatırlatarak bugün de aynı amaç için gazetecilerle bir araya geldiğini söyledi. Herkesin az da olsa bu dili öğrenmesi gerektiğine dikkat çeken Eğitmen Tombul, “Türkiye’deki işitme engellilerle temel düzeyde de olsa iletişim kurmayı herkes becerebilmelidir. Bu konuya duyarlılık gösteren MEİGDER Başkanı A. Vahap Şehitoğlu ile dernek üyesi gazetecilere teşekkür ederim” dedi.

“TEMEL DÜZEYDE DE OLSA HERKES İŞARET DİLİ ÖĞRENMELİ”
Tombul, konuşmasının devamında işaret dili öğrenen toplumlarda engelli bireylerin hayatlarının bir nebze de olsa daha kolay hale geleceğini ifade etti. “Herkes bir engelli adayıdır, bunu unutmayalım. Geçireceğimiz ufak bir kaza bile işitme engelli olmamıza sebep olabilir” diyen Tombul, şöyle devam etti: “Bir an çevrede konuşulanlardan hiçbir şey anlamadığınızı, kendinizi anlatmadığınızı hiçbir şeyi ifade edemediğinizi düşünün. Örneğin yurt dışına gittiniz. Hiçbir şey anlamıyorsunuz, işitme engelliler için de öyle. Onların dilini bilmiyoruz, onlarda duymadıkları için konuşamıyor. Sesleri telaffuz edip dertlerini anlatamıyor. Markete gidiyor aradığın bulayınca soramıyor, dolmuşta ineceği yeri söyleyemediği için bir iki durak sonra inenler oluyor. Bu kişiler konuşamadığı için toplum içince seslenirken anlamsız sesler çıkarıyor bundan dolayı da herkes dönüp bakıyor, bu bireyin daha fazla içine kapanmasına neden oluyor. Sayıları az gibi görünüyor ama 4 milyon civarında işitme engelli var Türkiye’de. Okullarda öğretilmesi lazım işaret dilinin, bu konuda farkındalık yaratmak isteyen öğretmenlerimiz var. Bazı üniversitelerde seçmeli ders olarak gösteriliyor. Ama özellikle ilköğretimde zorunlu ders olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü işitme engelliler içimizde her an her zaman yakınımızda. Mutlaka yolda giderken birine gelirsiniz ama fark etmeyebilirsiniz.”

GAZETECİLER PRATİK YAPTI
Soru cevap kısmının ardından Türk İşaret Dili Eğitmen ve Tercümanı Ahmet Tombul, öncelikle ‘Merhaba, adın nedir, nasılsın, iyi misin, seni çok seviyorum, günaydın, iyi akşamlar, ne istiyorsun’ gibi sıkça kullanılan sözcüklerin işaret dili karşılığını gösterdi. Ardından çift el parmak alfabesi ile ad ve soy ad söylemeyi gösteren Tombul’u gazeteciler de ilgiyle izledi. Bir süre sonra gazetecilerin de işaret diliyle temel kavramları birbirine anlatmaya çalışması renkli görüntüler oluşturdu. Eğitimin sonunda Tombul, öğrenilenlerin unutulmaması ve daha fazla sözcüğün öğrenilmesi için gazetecilere bol pratik yapmalarını tavsiye etti.

ŞEHİTOĞLU: “EĞİTİM FAYDALI GEÇTİ”
MEİGDER Başkanı A. Vahap Şehitoğlu ise verdiği eğitimden dolayı Tombul’a teşekkür ederek farkındalık eğitimlerinin MEİGDER bünyesinde devam edeceğini vurguladı. Şehitoğlu, “Toplumuzdaki bu insanları asla görmezden gelemeyiz. Bizlere düşen görev tüm engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmaya çalışmaktır. Bu yüzden bu eğitimin önemli olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.