İTÜ’den Yapılan Çalışmaya Göre İstanbul’daki Hava Kirliliği
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros ve İTÜ yüksek lisans öğrencisi Yiğitalp Kara tarafından yapılan bir çalışmaya göre, İstanbul’da 2022 ile 2023 yılları arasında hava kirliliği oranı arttı.
Araştırmanın Detayları
Çalışma kapsamında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hava kalitesi ölçüm istasyonlarından elde edilen veriler kullanıldı. Partikül madde (PM10) oranı üzerinde odaklanılan çalışmada, İstanbul’da ortalama havadaki partikül madde konsantrasyonu 2022’de 36,003 µg/m3 olarak ölçüldü. 2023’te ise bu değer 36,958 µg/m3’e yükselerek önceki yıla göre %3 arttı.
En Yüksek ve En Düşük Değerler
2023 yılında İstanbul’da partikül madde hava kirliliğinin en fazla ölçüldüğü istasyon Kartal oldu ve burada 54,095 µg/m3 partikül madde konsantrasyonu tespit edildi. Sırasıyla Esenyurt, Mecidiyeköy ve Yenibosna istasyonları da yüksek partikül madde kirliliği açısından dikkat çekti. Bununla birlikte, Büyükada, Şile, Kumköy ve Sarıyer istasyonlarında ise hava kirliliği daha düşük seviyelerde ölçüldü.
Artış ve Azalış Oranları
İstanbul’da hava kirliliği oranı 2023’te önceki yıla göre 11 istasyonda artarken, 13 istasyonda azaldı. Yenibosna istasyonu yüzde 69,54 ile en fazla artış gösteren istasyon oldu. Şile istasyonu ise yüzde 17,71 ile hava kirliliğinin en fazla azaldığı istasyon olarak belirlendi.
Farklı Yakıtların Kullanımı Kirliği Artırıyor
İTÜ’den Prof. Dr. Hüseyin Toros, Covid-19 salgını döneminde insan etkinliğinin azalmasıyla birlikte İstanbul’daki hava kirliliği değerlerinin düştüğünü belirtti. Ancak salgının ardından hava kirliliğinin tekrar arttığını söyleyen Toros, artan araç sayısı, meteorolojik şartlar ve doğal gaz yerine farklı yakıtların kullanımının hava kirliliğini artıran faktörler olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Toros, 2023’te hava kirliliği ölçümlerinde Kartal, Esenyurt ve Mecidiyeköy istasyonlarının en yüksek partikül madde kirliliğine sahip olduğunu vurgulayarak, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması gerektiğini söyledi. Hava kirliliğinin birçok hastalığa neden olduğunu belirten Prof. Dr. Toros, hava kirliliğini azaltmak için herkesin sorumluluk alması gerektiğinin altını çizdi.