Ana Sayfa Gündem BALKANLARDAKİ TÜRK SOYKIRIMI unutmadık unutmayacağız

BALKANLARDAKİ TÜRK SOYKIRIMI unutmadık unutmayacağız

0
BALKANLARDAKİ TÜRK SOYKIRIMI unutmadık unutmayacağız

TARİHİN EN BÜYÜK SOYKIRIMINI GÖSTEREN BELGE
Amerikalı tarihçi Prof. Justin McCarthy’nin belgelerle hazırladığı harita, esas tehcirin Avrupa kitaplarında yer almayan, tarihin en büyük soykırımlarından birisi olduğunu Türk ve Müslümanlar’a yapıldığını gösteriyor. Harita, 1912-1913 Balkan Savaşı sırasında 1.5 milyon türk ve Müslümanın yaşadığı dramı gözler önüne seriyor.
Balkan Savaşları sonucunda göçe zorlanan ve öldürülen 1.5 milyonu aşkın türk ve Müslüman’ın yaşadığı dramı haritalaştı. Bu savaş ve onu takip eden savaşlar ve süreçler neticesinde, bütün Balkan halkları derin acılar yaşadı. Ancak, bölgenin türk ve Müslümanlar tarafınca yaşanan trajediler, ne yazık ki günümüzde halen yeterince bilinmiyor. Balkan Savaşlarının bu coğrafyadaki acı izlerine, yaşanan can kayıplarına ve zorla göçün vardığı boyuta ışık tutan açıklamalı bir harita çalışmasını destekleyerek, bu mağdur insanları anmayı hedefledi.
Harita, aynı zamanda, savaş sonrası sağ kalan ve bir zamanlar Balkanlar’daki yurtlarında çoğunluğu oluşturan türk ve Müslümanların, Doğu Trakya ve Batı Anadolu’ya yerleşmelerini kayıt altına aldı. Bugün milyonlarca Türk’ün ataları, Türkiye’ye sığınan bu kişiler. ABD’nin Kentucky eyaletinin Lousville Üniversitesi’nde tarih profesörü olan Justin McCarthy tarafından hazırlanan bu harita, Balkan Savaşlarının türk Müslüman toplumunun üzerindeki yıkıcı etkilerini anlamak isteyenler için görsel bir araç olarak hazırlandı.
TÜRK MÜSLÜMANLAR ÇOK ACI ÇEKTİ
Profesör McCarthy verdiği demeçte, “Balkan Savaşları esnasında pek çok toplum acı çekmiştir, ancak en çok acıyı çeken halk, TÜRK Müslüman toplumuydu- bilhassa da Türkler idi. Avrupadan koparılan topraklardaki Müslümanların yüzde 27’si bu savaşlar neticesinde hayatlarını kaybettiler ki, bu modern Avrupa tarihinin şahit olduğu en yüksek ölüm oranını teşkil etmektedir” dedi.
‘GÜNLÜKLERDE YAZIYOR’
“ Haritayı hazırlarken yaptığım araştırmalarda Müslümanlara yapılan zulüm ve katliamları, o dönemin Avrupalı konsolosların kendi günlüklerinde açık biçimde gördüm. Bulundukları bölgelerde Müslüman ahalinin ev ve tarlalarının yakılıp yıkıldığını, Müslümanların öldürüldüğünü, kadınlara tecavüz edildiğini ve işkenceler yapıldığını anlatıyorlardı. Haritaya göre Balkan Savaşları öncesinde 3 milyon 242 bin nüfusla bölgenin yüzde 51’ini türk ve Müslümanlar oluştururken; Yunanlılar 1 milyon 558 bin nüfusla bölgenin yüzde 25’ine, Bulgarlar 1 milyon 220 bin nüfusla yüzde 19’una, diğerleri ise 333 bin nüfusla yüzde 5’ine tekabül ediyordu. Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ tarafından Osmanlı İmparatorluğu’ndan koparılan Balkan topraklarındaki 2 milyon 315 bin Müslüman’ın yüzde 27’si (632 bin), bu savaşın kurbanları oldu. Çoğu göç sırasında hastalık, açlık veya saldırılar sonucunda; SELANİK limanına varabilenlerin ise önemli bir bölümü gemi beklerken hayatını kaybetti veya katliama uğradı. Savaş sırasında evlerinden, yurtlarından ayrılmak zorunda kalıp, yollara düşen Müslümanların ancak yüzde 33’ü (813 bin) Anadolu topraklarına ulaşmayı başarabildi. Balkanlar’daki türk ve Müslümanların sadece yüzde 38’i (870 bin), ”  ve acılarla yüzleşerek yurtlarında kalabilmeyi başardı…”