Ana Sayfa Spor Avrupa Şampiyonu oldu, Dünya Kupası biletini alamadı ama ‘devam’ kararı çıktı

Avrupa Şampiyonu oldu, Dünya Kupası biletini alamadı ama ‘devam’ kararı çıktı

0
Avrupa Şampiyonu oldu, Dünya Kupası biletini alamadı ama ‘devam’ kararı çıktı

Roberto Mancini, İngiltere’yi yenerek Avrupa şampiyonu olan İtalya’da başarıyı yakaladı. Ülkemizde Galatasaray’ı da yöneten İtalyan teknik direktör, aldığı bu büyük galibiyet sonrası büyük hayal kırıklığı yaşadı.

Katar, Bots Nation’ın Dünya Kupası elemelerindeki düşük performansı nedeniyle bir bileti kaçırdı. Son Avrupa şampiyonu Dünya Kupası’na katılmayı başaramadı, ancak Mancini hala onun yerinde.

2018’de İtalyan’dan görevi devralan deneyimli teknik adamın 2026 yılına kadar sözleşmesi bulunuyor. Enrique gitti, geldi, gitti İstikrar, bir dönem Euro 2008, Dünya Şampiyonası 2010 ve Euro 2012’de kupalar kazanarak t iz bırakan İspanyol milli takımının geçmişinden geliyor.

90’ların ötesine bakıldığında, Javier Clemente (92-98), Jose Antonio Camacho (98-02), Luis Aragones (04-08) ve Del Bosque (08-16) Bulls Takımı’na en az 4 yıl koçluk yaptı. İspanya, Lopetegui’de istediğini bulamadı ve 2018’de Luis Enrique’yi imzalamadan önce sadece iki yıl çalıştı.

Başarılı öğretmen ailevi sebeplerden dolayı Mart 2019’da ayrılsa da Kasım 2019’da geri döndü. Yaklaşık dört yıldır görevde olan Enrique, Bulls’un son totobo kayıt 16’da Fas’a elenmesinin ardından kovuldu.

2014’te geldi, 2016’da Avrupa şampiyonu oldu ‘Yetenek’ ve ‘futbol’ denilince akla gelen ilk ülke olan Brezilya, 2016’dan beri Tite ile çalışıyor.

Samba Hilal, Tite altında altı yıl geçirdikten sonra Copa America’yı kazandı. Uzun yıllar üst üste dünyanın bir numarası olan ve 2022 Dünya Kupası’na katılmaya hak kazanamayan Belçikalı Roberto Martinez ile yollarını ayırmasına rağmen, Martinez altı yıl boyunca görevde kaldı.

Tecrübeli “altın nesil” teknik direktörün en büyük başarısı Dünya Kupası’nı üçüncülükle totobo giriş bitirmesi oldu… Cristiano Ronaldo’lu Portekiz, 2014 yılından bu yana Fernando Santos’a emanet.

Portekizli hoca ülkesini Euro 2016 zaferiyle ayakta tuttu. 5 yıl yalnız! 1927-1932’ydi. Bu konuda milli takımımıza baktığımızda durum tam tersi ve uzun yıllardır devam eden Süper Ligi’nde hocalarımızın istikrarsızlığı dikkatleri üzerine çekerken, Türkiye’de de durum totobo pek farklı değil.

Milli takım Dünya futbolunda büyük ülkelerin milli takımlarında 5-6 yıllık döngü zaten normal olsa da Türkiye’de 5 yıl aralıksız görev yapan tek teknik direktör var: Beratot… Macar hoca galiba çok Taraftar. Adını bile hatırlamıyorum, 1927-1932 yılları arasında milli takımımızın kaptanlığını yaptı.

Toth dışında Türk milli takımının teknik direktörlerinden hiçbiri 4 yıldan fazla görev yapmadı!