Ana Sayfa Dünya Amerika Yerlileri Nereden Geldi

Amerika Yerlileri Nereden Geldi

0
Amerika Yerlileri Nereden Geldi

Amerika Yerlileri Nereden Geldi

Teknolojinin gelişmesiyle artık çoğu şeyi öğrenebiliyoruz. Onlardan biriside Amerika’da yaşayan ve katliamlara uğrayan yerlilerinin kökeni hakkında yapılan bir çalışma. Amerika’da iki insana ait en az 12.000 yıllık kalıntılar Amerikan yerlilerinin kökenine ilişkin uzun zamandır süregelen tartışmalara nokta koydu. Araştırmacılar yaklaşık 12.600 yıl önce gömülmüş olan Anzick-1 adını verdikleri erkek çocuğun kalıntılarından elde ettikleri genom dizilimini açıkladı.

 

Anzick’in genomu Amerika’da bulunan ve DNA dizilimi belirlenen ilk antik insan genomu olma özelliğini taşıyor. Genomun dizilimi üzerinde yapılan analizler, Amerikan yerlilerinin soyunun en az 15.000 yıl öncesine, o zaman köprü işlevi gören bir kara parçasının bulunduğu Bering Boğazı’ndan geçerek gelen Asyalı bir popülasyona (bir arada yaşayan insan grubu) dayandığını kesin olarak gösterdi. Sonuçlar ayrıca Anzick-1’in mensup olduğu topluluğun Pasifik’in kuzeybatı kıyısından güney Şili’ye uzanan coğrafyadaki Amerikan yerlilerinin %80’inin atası olduğunu gösterdi.

amerikan-yerlileri-nereden-geliyor

Önerilen Yazı: Avrupa Arşivleri Sitesi: Europeana Collections

Anzick-1’in Kanada’nın Kuzey Kutup Bölgesi’nde ve Grönland’da yaşayan diğer %20’yle de yakın akraba olduğu anlaşıldı. Meksika’daki bir sualtı mağarasında iskeleti bulunan ve Naia adı verilen genç kızın mitokondri DNA’sı üzerinde yapılan analizlerse Naia’nın modern Amerikan yerlileriyle aynı soydan geldiğini gösterdi. Naia’nın kafatasının anatomik özellikleriyse Amerika’da bulunmuş başka pek çok antik kafatasıyla uyumlu ve modern Amerikan yerlilerininkinden farklılıklar gösteriyor. Araştırmacılar bu değişikliklerin zamanla oluşan genetik kaymalarla ve popülasyonların zamanla bölünmesi, göç etmesi ve farklı şartlara uyum sağlamasıyla ilgili olabileceği görüşünde.